Onko jo vihdoin aika panostaa Venäjän kauppaan?

Torstai 30.3.2017 - Martti Rautee, DI, NestorPartners ry hallituksen jäsen ja NestorAdvisors puheenjohtaja

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja on kertonut blogissaan, että kaupan arjessa on näkynyt ennusmerkkejä, joita voisi jo tulkita signaaleiksi suomalaisten yritysten Venäjän viennin ja liiketoiminnan piristymisestä. Ennustaminen on aina vaikeaa ja kuten presidentti Koivisto sanoi ”varsinkin tulevaisuuden ennustaminen”.  SVKK:lla kuitenkin puhelin pirisee ja yritykset lähettävät kyselyitä ja tapaamispyyntöjä. Muutama Venäjän viennistä taukoa pitänyt yritys suunnittelee kuulemma jo comebackia. Myös viimeaikoina julkaistut viralliset tilastot kertovat tapahtuneesta käänteestä.

Positiivista kehitystä on nähty myös viisumimäärien kasvussa, rupla on vahvistunut ja venäläiset matkailijat tulevat kasvavin määrin taas Suomeen. Suomi on edelleen yksi Luoteis-Venäjän asukkaiden suosikkikohteita, vaikka huippuvuosien matkailijamääristä olemme vielä kaukana. Turvallisuus, puhdas luonto ja hyvä saavutettavuus lienevät valttejamme matkailumarkkinoinnissa, johon tulisi taas kasvavassa määrin panostaa myös Venäjällä. Uusien matkailijaryhmien houkuttelu vaatii jatkuvia panostuksia markkinointiin ja matkailupalveluiden kehittämiseen.

Venäjän pörssi on jo pitkään ollut nousussa ja Rosstatin tilastojen mukaan Venäjän teollisuustuotanto kasvoi marras-joulukuussa 2016 noin kolme prosenttia vuodentakaisesta. Venäjän ostopäällikköindeksi (PMI) kohosi tammikuussa jalostavan teollisuuden osalta 54,7 pisteeseen, eli korkeimmilleen lähes kuuteen vuoteen. Kun indeksiluku on yli 50 pistettä, tuotannon oletetaan kasvavan. Nämä uutiset tulisi mielestäni nostaa voimakkaasti esille ja nähdä kasvavana mahdollisuutena suomalaiselle viennille, joka painottuu vahvasti teollisuuden koneisiin ja laitteisiin. Pakotteetkin kohdistuvat vain osaan kone- ja laitetoimituksista.

Venäjän talous kasvaa kuitenkin vasta maltillisesti ja edelleen siellä talouden ja tuotannon rakenteelliset uudistukset antavat odottaa itseään. Uusia protektionistisia toimiakin on taas siellä tehty, muun muassa julkisen sektorin ja valtionyhtiöiden hankintapolitiikan osalta. Vaikka 2016 viimeisen neljänneksen vientiluvuissa kasvua oli jo 6 prosenttia, Suomen Venäjän viennin kehitys jää vielä viime vuodelta miinusmerkkiseksi.

Venäjän osuus ulkomaankaupastamme on laskenut huolestuttavan alas. Siellä on kuitenkin edelleen naapurinamme yli 140 miljoonainen kansa ja luonnonvaroiltaan rikas maa, jonka kanssa olemme osanneet tehdä kannattavaa kauppaa vuosikymmenet. Venäjän talouden yleisesti uskotaan jo kääntyneen kasvuun. Nyt on mielestäni jo kiire panostaa Venäjän kauppaan niin valtiovallan tasolla kuin erityisesti yritysten toimesta, jotteivat jo liikkeellä olevat useat saksalaiset, ranskalaiset ja italialaiset yritykset sekä muut kilpailijamme saa liian suurta etumatkaa.

NestorPartnereissa on meitä Venäjän kaupan kokeneita ammattilaisia runsaasti. Olemme mielellämme avustamassa yrityksiä Venäjän kasvavilla ja haastavilla markkinoilla. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjä, ulkomaankauppa, liiketoiminta, vienti