Uusi ja vanha talous - Nestorin näkökulmia

Keskiviikko 14.5.2014 - Pentti Karjalainen, FM, Senior Advisor, Sipoo


Uusi internetin päälle rakentuva, ennen näkemättömällä tavalla skaalatutuva liiketoiminta ja sen toimintamallit herättävät hämmennystä. Ehkä moni muukin perinteisessä liike-elämässä kannuksensa hankkinut on ymmällään? Ovatko kilpailunkin pelisäännöt muuttumassa? Onko toimintapronsseista, asiakkaista tai liikesalaisuuksista tullut vaihdannan väline? Onko niin, että uudessa taloudessa jakaminen kilpailijoiden kanssa onkin voimavara?

Itselläni on kevään ajan ollut ilo seurata uusien yrityksten - startuppien nuoruuden innon täyttämää maailmaa StartupSaunan pro bono coachina. Mielenkiintoinen, avartava ja palkitseva kokemus – suosittelen muillekin! 

Startup Sauna järjestää eri puolella Eurooppaa paikallisia tilaisuuksia tarkoituksenaan nostaa tähän Suomen johtavaan yrityskiihdyttämöön tulevien hakemusten määrää, mutta ennen kaikkea niiden laatua. Tilaisuuksissa startup yritykset esittäytyvät, meidän couchien tehtävänä on omalla kokemuksellamme kannustaa aloittavia yrityksiä katsomaan asiaa jostain uudesta – tai vanhasta ja koetusta – näkökulmasta. Ja tietysti samalla arvioida startup – yrityksen tulevan menestymisen mahdollisuuksia.

Hiljattain Startup Saunan paikallisessa tilaisuudessa Sofiassa katsoin ympärilleni ja esittäydyn tilaisuuden alussa. Oli helppo todeta, että minulla on salissa olevista eniten kokemusta liiketoiminnasta – ainakin ikäni puolesta. Samaan hengenvetoon totean, että niinä 40 vuotena, josta oma kokemukseni on karttunut, on liiketoimintaympäristö muuttunut radikaalisti ja totaalisesti. Ei vähiten Internetistä johtuen.

Toki jotain on pysynyt uudessa ja vanhassa taloudessa samana,  Bev Jamesia  siteeraten: Voitto, Arvo, Maine ja Palvelu. Myös asiakas on arvossaan liiketoiminnassa  – vaikka asiakkaan tarpeet ovat muuttuneet. Tuotteen ja palvelun tulee edelleenkin olla parempi kuin lähimpien kilpailijoiden. Edelleen täytyy menestyäkseen olla yksilöllinen myyntiväittämä, jolla erotut muista.

Yhtä asiaa ihmettelen; parhaista kyvykkyyksistä ja uusista startup teameista käydään kovaa, kansainvälistä kisaa. Statup Sauna järjestää tilaisuudet eri puolilla Eurooppaa yhdessä perinteisessä katsannossa kilpailijoidensa kanssa. Esimerkiksi Sofiassa yhteistyöosapuolana ja paikallisen kumppanina on Eleven, varhaisen vaiheen startup yrityksiä kehittävä rahasto ja yrityskiihdyttämö. Minulle se näyttäytyy puhtaasti kilpailijana, haluavathan molemmat saada juuri parhaat tiimit omaan talliinsa. Kuitenkin nämä näennäisesti kilpailevat tahot toimivat hyvässä yhteistyössä; he antavat tilansa ja brandinsä käytöön, tuovat teaminsa  pichaamaan, lainaavat omia couchejaan arviointiin – syvää yhteistyötä molempien toiminnan ydinalueilla ja parhaissa potentiaalisissa asiakkaissa. Täytyy katsoa perinteisen kilpailukäsityksen taakse; ehkä onkin niin, että tullessaan suomalaiseen kiihdyttämöön ulkomainen startup lähtee lentoon ja se onkin potentiaalisempi sijoituskohde myös Startupin alun perin löytäneelle rahastolle.  Tai yhteistyö nostaa molempien arvoa uusien startup yritysten silmissä, yhdessä voidaan myös luoda uutta lähestymistapaa ja oppia toisen toiminnasta. Kysymys startupeissa on useimmiten yhteisestä matkasta Siniselle Merelle, jossa luodaan uutta, ennen näkemätöntä liiketoimintaa.  Olisiko tästä opiksi vanhaan talouteen?

Me vanhat Nestorit muistamme kertomukset ajasta, jolloin yrityksen strategia oli tarkoin vartioitu liikesalaisuus, jonka ylin johto oli viisaudessaan laatinut ja tallentanut kassakaappiin. Sitten ajattelun uudistuessa se ”jalkautettiin” yrityksen omalle väelle, nyt se laaditaan yhdessä parhaiden asiakkaiden kanssa ja viestitään kaikille asiakkaille päivittäisessä työssä myös sosiaalisessa mediassa.

Avainsanat: talous, startup, liiketoiminta


Kommentit

29.5.2014 10:58  Christian van Niftrik

Tuossa yllä on paljon asiaa, kiitos siitä. Erityisesti osui silmiin kommentti "strategian salaamisesta".
Tottahan tuo oli.
Siihen saakka, kunnes ymmärrettiin, että MITEN ihmeessä organisaatio saattoi toimia tehokkaasti, ellei johto kommunikoinut tehokkaasti omia ja yhtiönsä tavoitteita alaisilleen.

3.6.2014 21:47  Kari Sipilä

Monet start-upit ja niiden tiimit ovat ihania ennakkoluulottomuudessaan, mutta liian moni yrittää kovasti kilpaillulla ICT- tai pelialalla. Yrittäjyyttä pitäisi kannustaa myös Suomen vanhoille menestysaloille, joissa on raaka-aineita, osaamista ja mahdollisuus tuotekehitykseen. Molemmat suunnat tarvitsevat realistista liikkeenjohtoa, jossa Nestorit voivat erottautua edukseen kokemuksellaan ja osaamisellaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini