Vihreiden ja Vasemmistoliiton lähtö hallituksesta - Uusi periaatepäätös Fennovoimasta saattaa johtaa tasavallan hallituksen jäsenien vaihtumiseeen

Tiistai 11.3.2014 - Lauri Palojärvi, TkT,DI Kauniainen


Muutama viikko sitten korostin tällä palstalla, miten tärkeää on, että Tasavallan hallitus kykenee päättämään suurista asioista – ennen kuin on liian myöhäistä. Olikin mukavaa havaita vain muutamaa päivää myöhemmin mm. ministeri Vapaavuoren esittävän samansuuntaisia ajatuksia.

Siitä kirjoittamasta tilanne Suomessa tai Suomen ympärillä ei ole muuttunut ollenkaan helpommaksi – kaukana siitä. Kaiken lisäksi tärkeän kauppakumppanimme Venäjän taloudellinen julkitilannekin on jo huonontunut. Epävarmuus ylipäätään maailmassa on lisääntynyt erityisesti Venäjän ja Ukrainan välisen tilanteen johdosta. Se konflikti – jos sitä sanaa nyt voi ”sotkusta” käyttää -  lienee, ainakin osaksi, tarkoitettu kääntämään huomio syrjään Venäjän taloudellisista rakenneongelmista, joita pahentaa liuskekaasun ja –öljyn käyttöönotto. Tilanteemme monimutkaisuus – ”kompleksisuus”- on lisääntynyt - ja jälleen on muutama viikko aikaa taas kulunut. Yhtään merkittävää ongelmaa ei ole Tasavallan hallituksessa saatu päätökseen, mutta sen sijaan Fennovoiman luvan käsittelystä on tulessa uusi suuri ongelma entisten lisäksi.

Hitaasti mutta varmasti pahenevan globaalin hiilipäästöongelman ratkaisu edellyttää, että Suomikin tekee osansa, olkoonkin että maailman tulevaisuus on suurten ”päästäjien” käsissä. Suomalaisen nousevan cleantech -osaamisen kauppaaminen maailman markkinoilla puolestaan vaatii uskottavuutta ts. että Suomessakin käytetään cleantech -alan parasta osaamista. Vahva asema kotimarkkinoilla on menestyvän viennin edellytys, sanoivat viennin pioneerit jo 70-luvulla. Tämä vaatimus puolestaan johtaa siihen, että ydinvoimaa tarvitaan Suomessakin ainakin niin kauan, että bio-, tuuli- ja muut auringon energiaa hyödyntävät energialähteet saadaan kunnolla käyttöön. Sähköautojen nopea esiinmarssikin tukee tätä valintaa.   Kun Olkiluoto III:kin valmistuminen näyttää urakkariitoihin liittyvistä syistä viivästyvän epämääräiseen tulevaisuuteen, on Fennovoiman alkuperäisen luvan pikainen ”täydennys” päätös siten aivan välttämätön. 

”Täydennys” päätöksen tekeminen Tasavallan hallituksessa saattaa johtaa kahden pienpuolueen, Vihreiden ja Vasemmistoliiton, lähtöön hallituksesta. Sellainen muutos epäilemättä parantaisi hallituksen sisäistä kykyä viedä monia muita, koko kansan tulevaisuuteen vaikuttavia ja jo pitkään valmisteltuja asioita päätökseen. Sen lisähyödyn toivossa hallituksen kannattaisi tehdä uusi periaatepäätös Fennovoiman luvasta nopeasti. Sen jälkeen hallitus, todennäköisesti sisäisesti eheämpänä, voisi jatkaa muiden suurten asioiden käsittelyä, ja kyetä niissä tähänastista selvästi tehokkaampaan päätöksentekoon.

Avainsanat: Fennovoima, hallitus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini